Η Ημέρα των Νεκρών είναι μια μεξικάνικη παράδοση στην οποία εορτάζεται η παροδική επιστροφή στη Γη των νεκρών συγγενών και αγαπημένων.

Εορτάζεται σε όλο το Μεξικό καθώς και σε άλλες ισπανόφωνες χώρες, 1 και 2 Νοεμβρίου. Η Ημέρα των Νεκρών έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της 'Αυλης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Κάθε χρόνο φέρνουμε κι εμείς στο σχολείο μας εικόνες, γεύσεις και την ιστορία του Μεξικού μέσα από το día de los muertos!

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ζουν μια μοναδική εμπειρία, μεταμορφώνονται σε calaveras, βλέπουν και κατασκευάζουν ένα πραγματικό altar (βωμό) σε ένα ανατριχιαστικό κλίμα, υπό το φως των κεριών, γνωρίζουν τις ρίζες της παράδοσης και τα έθιμα της γιορτής κάνοντας μια ατμοσφαιρική αναδρομή από τα βάθη της ιστορίας, από τον πολιτισμό των Αζτέκων μέχρι σήμερα. Ετοιμάζουμε τα altares, τα γεμίζουμε προσφορές (ofrendas) με calaveritas de azúcar (νεκροκεφαλές απο ζάχαρη) και κατασκεύαζουμε cempasuchitl ή flor de muerto, (το λουλούδι των νεκρών), στοιχεία που δημιουργούν τα μονοπάτια που καθοδηγούν τα πνεύματα των νεκρών στα δικά τους ofrendas.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία των 7 επιπέδων και ο συμβολισμός του κάθε επιπέδου καθώς και τα αντικείμενα που στολίζουν τον παραδοσιακό Μεξικάνικο βωμό μας.

'Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ταξιδεύουμε μέσω του μαθήματος μας στο Μεξικό και σε άλλες χώρες τις Λατινικής Αμερικής. Οι μαθητές του διαδικτυακού μας Σχολείου επίσης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες μας. Σε αυτο το σημείο θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπερδεύουμε την Ημέρα των Νεκρών (Día de los Muertos)με το Χαλογουίν (Halloween) καθώς, παρά τα κοινά τους στοιχεία, η προέλευση της κάθε γιορτής είναι διαφορετική.

Σας προσκαλούμε σε μια εβδομάδα στην οποία θα μαθουμε πώς οι ισπανόφωνοι  λαοί  αντιλαμβάνονται το θάνατο και τιμούν τους αγαπημένους τους νεκρούς αλλά και πώς για αυτούς,η ζωή δεν τελειώνει με τον θάνατο, αλλά ο θάνατος είναι μόνο η αρχή μιας νέας ζωής.

Στο Día de los Muertos βουτάμε βαθιά στην πολιτιστική ιστορία και γίνεται μια αφορμή για σκέψη και ανταλλαγή απόψεων στα Ισπανικά για το πόσο ευθραστή είναι η ζωή και το πέρασμα μας απο αυτόν τον κόσμο. Η Ημέρα των Νεκρών είναι μια γιορτή που διαρκεί 3 ημέρες, το δώρο της ζωής μάς χαρίζεται απλόχερα κάθε μέρα!

Ας το γιορτάσουμε λοιπόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.