Η Ημέρα των Νεκρών γιορτάζεται στο Μεξικό τις δύο πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, κατάλοιπο των παραδόσεων τόσο των αυτοχθόνων πληθυσμών του Μεξικoύ που για να γιορτάσουν την αλλαγή των εποχών προσέφεραν τη σοδειά τους στις θεότητες της φύσης με διάφορα τελετουργικά, όσο και των ευρωπαίων κατακτητών, των Ισπανών conquistadores, οι οποίοι γιόρταζαν την ίδια περίπου περίοδο τη γιορτή των Αγίων Πάντων, Todos Los Santos. Όμως, las festividades del día de los muertos duran una semana entera en nuestra escuela. Για μια ολόκληρη εβδομάδα, φέρνουμε το Μεξικό στις αίθουσές μας! Είναι η αγαπημένη μας γιορτή και η πιο ξεχωριστή παράδοση.

Αγαπάμε el sincretismo y la mezcla de las culturas και μας αρέσει να παρατηρούμε πώς οι παγανιστικές ρίζες των Aztecas και των Mexicas δέθηκαν με τα σύμβολα και την παράδοση του χριστιανισμού σε μία φαντασμαγορική γιορτή που εξυμνεί το δώρο της ζωής. Μιλάμε με ενθουσιασμό για τους συμβολισμούς των χρωμάτων και των αντικειμένων και στολίζουμε τα altares μας (Βωμούς) και ολόκληρο το σχολείο. Κόβουμε papel picado, ένα από τα σημαντικότερα διακοσμητικά στοιχεία της γιορτής και σχηματίζουμε guirnaldas.


Η διακόσμηση αυτή μας θυμίζει το εύθραυστο της ζωής, καθώς το εξαιρετικά ευαίσθητο papel picado είναι σύμβολο του στοιχείου του αέρα. 

Βαφόμαστε κι οι ίδιοι calaveras, αλλά και ζωγραφίζουμε calaveras de papel, μια δραστηριότητα που αποδεικνύεται άκρως ψυχοθεραπευτική, καθώς μας κάνει πάντα να φιλοσοφούμε. Στήνουμε debates en español sobre la vida y la muerte, για το νόημα και τον σκοπό της ζωής, αναγνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι τη θέση μας απέναντι στα μεγάλα ερωτήματα του ανθρώπου. Πλάθουμε με τα χέρια μας calaveras de azúcar και τις στολίζουμε με χρώματα, τρώμε τις calaveritas από ζαχαρόπαστα ή τις αφήνουμε ofrendas στον βωμό μας. Πλέκουμε στεφάνια από cempasúchil για να πλαισιώσουμε το altar μας κι έπειτα κάνουμε μάθημα υπό το φως των κεριών και τις μελωδίες των μεξικανικών παραδόσεων.

 

Είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία και να συνεχίζουμε να μαθαίνουμε για άλλους Πολιτισμούς. Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τα Ήθη ,Éθιμα και τις Παραδόσεις των λαών που θαυμάζουμε.... Ακόμα πιο εκπληκτικό είναι οταν μπορούμε μέσα απο το μάθημα μας να το ζήσουμε με τις πέντε αισθήσεις μας.

Το σημαντικότερο όλων είναι η ενεργή συμμετοχή του κάθε μας μαθητή... ¡Viva la Vida!

 

 

 

 

 

 SÍGUENOS EN INSTAGRAM  y así te enteras de nuestras NoVeDaDeS

@Escuela_Kontogianni y @Escuela_Kontogianni_pfaliro