Ο Τοίχος της Ειρήνης -El Muro de la Paz

 

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, η εβδομάδα που πέρασε για το σχολείο μας αφιερώθηκε στο θέμα του πολέμου και της ειρήνης.

Επειδή ακριβώς η ίδια η ζωή κι η επικαιρότητα δεν μπορούν παρά να επηρεάζουν και να γίνονται μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τα θλιβερά γεγονότα στην Ουκρανία μάς έδωσαν την ευκαιρία να προβληματιστούμε, μαθητές και καθηγητές, μικρότεροι και μεγαλύτεροι, για την σημασία της ειρήνης, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, την αξία της σήμερα, τα δεινά που φέρνει ένας πόλεμος.

Μελετώντας αποσπάσματα από το έργο “Η τέχνη του πολέμου” του Κινέζου αξιωματικού και φιλοσόφου Σουν Τζου, αλλά και φράσεις του Ηροδότου και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σχετικές με τον πόλεμο, συζητήσαμε για την φύση αυτού, τις συνέπειές του, πώς αντιτίθεται στην ίδια την φύση του ανθρώπου και τη ζωή. Παίρνοντας έμπνευση από την αίθουσα Πικάσο του σχολείου, όπου υπάρχει ζωγραφισμένη η Γκουέρνικα του ζωγράφου - το έργο-ύμνος στον άμαχο πληθυσμό που είναι πάντα ο πραγματικός ηττημένος κάθε πολέμου - προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στο πιο δύσκολο ερώτημα: “Τι είναι τελικά ειρήνη;” Γέννημα όλης αυτής της δημιουργικής συζήτησης μέσα στις τάξεις είναι ο πολύχρωμος Τοίχος της Ειρήνης, τον οποίο οι ίδιοι οι μαθητές έφτιαξαν με τις απαντήσεις τους. Λέξεις όπως “αγάπη”, “αλληλεγγύη”, “ελεύθερη έκφραση” και “διάλογος”, αλλά και “όνειρα”, “ελευθερία”, “αξιοπρέπεια” κοσμούν τον τοίχο μας. Για κάποιους, ειρήνη είναι ένας καφές το απόγευμα που θα χαλαρώσει την ένταση της μέρας, για άλλους είναι το πρώτο νυσταγμένο βλέμμα των παιδιών τους κάθε πρωί, ή τα μάτια γεμάτα αληθινή αγάπη κι ευγνωμοσύνη των κατοικιδίων τους. Ένας κόσμος χωρίς σύνορα. Μια αγκαλιά. 'Ανθρωποι ενωμένοι.

Ο Τοίχος της Ειρήνης θα μείνει στο σχολείο μας και μετά το πέρας - σύντομα, ευχόμαστε - του πολέμου. Θα μείνει να μας θυμίζει ότι, ακόμα κι αν καθένας βλέπει την προσωπική του ειρήνη διαφορετικά, στο τέλος της μέρας για όλους είναι το ένα και το αυτό: δεν είναι ούτε τα μεγάλα λόγια, ούτε οι ακαταλαβίστικες λέξεις, αλλά είναι ακριβώς οι μικρές αυτές στιγμές που μας φέρνουν χαρά, που κάνουν ξεχωριστή την ύπαρξη μας σε αυτόν τον κόσμο. Και, προχωρώντας προς το τριήμερο της Αποκριάς μέσα στις σκιές του πολέμου, θέλουμε να κρατήσουμε αυτό το μήνυμα: πώς κάθε μέρα θα απολαμβάνουμε αυτά που έχουμε και μας γεμίζουν με ευτυχία, πώς κάθε μέρα θα παλεύουμε ώστε τα όνειρά μας να γίνονται πραγματικότητα, πώς κάθε μέρα θα είναι άλλη μια γιορτή της ζωής και της χαράς!

 

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τοσο διαδικτυακά οσο και δια ζώσης, όλοι οι μας οι μαθητές συμμετείχαν στο proyecto "El muro de la paz", στέλνοντάς μας τα δικα τους μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης.