Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και το σχολείο μας, πάντα ανοιχτό στις καλλιτεχνικές ανησυχίες των μαθητών του, τη γιόρτασε με αναφορές στα έργα διάσημων ισπανόφωνων καλλιτεχνών όπως ο Pablo Neruda, η Gabriela Mistral και ο Federico García Lorca.

Με αφορμή τον ενθουσιασμό των μαθητών μας για την αναφορά στη ζωή και το έργο του Ισπανού ποιητή, αποφασίσαμε να εντάξουμε στα μαθήματά μας και το μαγικό κόσμο του θεάτρου.

Ξεκινώντας με μια εισαγωγή στη βιογραφία του καλλιτέχνη προχωρήσαμε στην ανάλυση του τελευταίου και ίσως πιο διάσημου έργου του: «Το σπίτι της Μπερνάρντα Aλμπα».

Μετά την ανάγνωση της υπόθεσης και την ανάλυση του ιστορικού και πολιτισμικού πλαισίου, οι μαθητές του nivel intermedio ανέλαβαν να διαβάσουν το acto primero, primera parte (Πρώτη Πράξη) στο σπίτι.

Στη συνέχεια των παραπάνω, ανά δύο εβδομάδες θα ακολουθήσουν θεατρικές συναντήσεις για να συζητάμε στα ισπανικά τα μέρη του έργου και να κάνουμε ασκήσεις πάνω στο vocabulario και τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο Lorca, αλλά και τις γραμματικές δυσκολίες που απαντώνται. Παράλληλα, θα παρακολουθούμε αποσπάσματα από διάφορες adaptaciones (προσαρμογές) για να συζητήσουμε τι θα έκανε ο καθένας από μας διαφορετικά στην απόδοση, αν συμφωνούμε με τις επιλογές του σκηνοθέτη κτλ. Κάποιες φορές θα γίνεται ανάγνωση κατά τη διάρκεια του μαθήματος, με εναλλαγές στους ρόλους, δραστηριότητα που μας βοηθάει να αποκτήσουμε άνεση στο χρωματισμό της φωνής μας και να εξασκηθούμε στη φυσική ομιλία των ισπανικών.

Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν κάποια διαδικτυακά proyectos, όπως μία σύντομη ψηφιακή περιήγηση στη Γρανάδα και την ύπαιθρο της Ανδαλουσίας, τόπο καταγωγής του Λόρκα.