Καθώς η φιλοσοφία του σχολείου μας ήταν πάντοτε η βιωματική εκπαίδευση, τον Οκτώβριο του 2018 το Κέντρο Ισπανικής Γλώσσας Κοντογιάννη Loayza ξεκίνησε ένα ακόμα μοναδικό και πρωτοποριακό πρόγραμμα στην Κέρκυρα: το Εργαστήρι Ισπανικών για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας (3,5-5,5 ετών).

Μέσα από διαδραστικές μεθόδους όπως εργαστήρι πηλού, κατασκευές, μουσικοκινητικά παιχνίδια, κουκλοθέατρο και μαγειρική συνδυάζουμε την ισπανική γλώσσα με την καθημερινότητα. Έτσι οι πιο μικροί μαθητές μας μαθαίνουν Ισπανικά παίζοντας, τραγουδώντας και δημιουργώντας.

Έμπνευσή μου αποτελεί πάντοτε ο γιος μου ο Τάσος και κινητήριος δύναμή μας η ανάγκη να μοιραστούμε μαζί σας την μητρική μας γλώσσα, τα Ισπανικά. Εκείνη την εποχή ο Τάσος ήταν μόλις 4 ετών. Έκανε μαθήματα αγγλικών από την ηλικία των 3,5, όμως του ήταν δύσκολο να κατανοήσει γιατί όλοι μαθαίνουν ισπανικά στο σχολείο της μαμάς ενώ ο ίδιος όχι. Είχαμε πολλούς μαθητές όλων των ηλικιών, τμήματα ενηλίκων, φοιτητών, μαθητών δημοτικού και γυμνασίου…

Παρόλα αυτά στο πρόγραμμα σπουδών μας έλειπε κάτι ακόμα πιο χρωματιστό και συναρπαστικό: να μεταδώσουμε την αγάπη μας για την ισπανική γλώσσα στις πρώτες σχολικές ηλικίες. Έτσι, για πρώτη φορά στην Κέρκυρα -και τολμούμε να πούμε στην Ελλάδα- εντάχθηκε στο πρόγραμμά μας μία εβδομαδιαία συνάντηση με τους πιο μικρούς μας φίλους! Είναι η πιο χαρούμενη ώρα ολόκληρης της εβδομάδας, καθώς και μία περίτρανη απόδειξη ότι βιωματικά πάντα μαθαίνουμε καλύτερα και περνάμε φανταστικά.

Η πρώτη επαφή των παιδιών με τα ισπανικά γίνεται εστιάζοντας στην πλούσια κουλτούρα που τα συνοδεύει. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού… Διαβάσαμε το Δον Κιχώτη κι έπειτα τον αναπαραστήσαμε παίζοντας ρόλους και ζωγραφίζοντας τους ήρωες της ιστορίας.

Μαγειρέψαμε burritos και alfajores, μαθαίνοντας τα υλικά και δουλεύοντας όλοι μαζί με τις ζύμες και τα λαχανικά μας, ενώ για να μάθουμε τα φρούτα κόψαμε ένα σωρό fresas, platanos y mandarinas και απολαύσαμε ένα τεράστιο μπολ με φρουτοσαλάτα.

Εξερευνήσαμε το διάστημα και μάθαμε όλους τους πλανήτες στα ισπανικά, σχεδιάζοντας ένα ηλιακό σύστημα και αναπαριστώντας θεατρικά ένα ταξίδι με διαστημόπλοιο.

Πήγαμε μέχρι το Μεξικό και γιορτάσαμε την Ημέρα των Νεκρών. Πλάσαμε calaveritas de azúcar και τραγουδήσαμε με όλη μας τη δύναμη «Chumbala Cachumbala».

Ντυθήκαμε γοργόνες, πειρατές, αστυνομικοί, μπαλαρίνες, σούπερ ήρωες και χορέψαμε «La vida es un carnaval».

Γνωρίσαμε το Σαλβαδόρ Νταλί και πλάσαμε τα λιωμένα ρολόγια του με τα χεράκια μας.

Ντύσαμε τις φιγούρες μας με ρούχα που σχεδιάσαμε εμείς οι ίδιοι, μελετώντας τις καιρικές συνθήκες.

Απλώσαμε το χάρτη της Ισπανίας μπροστά μας και επισκεφθήκαμε τις πόλεις της πανέμορφης αυτής χώρας, μιλώντας για τις παραδόσεις της.

Στη Βαρκελώνη χτίσαμε ζωολογικό κήπο, στη Μαδρίτη παίξαμε ποδόσφαιρο, στη Θαραγόθα θυμηθήκαμε τον Σάντσο Πάντσα.

Πήραμε όλα τα μέσα μεταφοράς μιμούμενοι τους ήχους τους και βάζοντάς τα στη σωστή τους θέση στη μαγική μας πόλη: el submarino en el mar, el helicóptero en el cielo.

Και είμαστε έτοιμοι για νέες περιπέτειες!

 

 

 Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, σας προσκαλούμε να κλείσετε έγκαιρα την θέση σας για τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023.